Десетте най-хитри шпионски джаджи, създавани някога - I

„Светът на шпионажа не е отделен от останалия свят”, казва Томас Богард, историк в Националният музей на шпионското изкуство. Музеят представи своята изключителна експозиции, които впечатляват със своето историческо минало – шпионски джаджи, използвани от руските шпиони по време на Студената война и Втората световна война. Изложбата се провежда под егидата на ФВР.

И поради това, че шпионите живеят и работят навсякъде около нас /според многото филми с такава тематика, които сме гледали/, то трябва да сме запознати с обектите на тяхната работа, шпионски джаджи, средствата, с които са научавали тайни, недостижими за никой друг.

10. Червило-пистолет
Според уредника на музея за шпионаж, това е класика в шпионските среди от началото на миналия век. Пистолета е с дължина от едва 4.5 милиметра, и е умело замаскиран като дамско червило. Има възможност само за един изстрел, не може да се презарежда. Но както може и да се досетите сами, няма нужда от повторно презареждане, защото ако успеете да се доберете до своята жертва, опрете пистолета в слепоочието му или друго ключово място, и дръпнете спусъка, може да не се наложи да повтаряте. Открит е в агент на КГБ в средата на 60-те години на миналия век.

9. Скрита камера в палтото
Тази малка шпионска джаджа – камера, модел F-21 е използвана от КГБ през 70-те години на миналия век. Използвала се е монтирана под формата на копче, и е снимала от удобно място точно над джоба на връхната дреха на шпионина. За да се направи снимка или да се стартира записа, само е трябвало да се натисне кабела на клапата и фалшивото копче отваря лещата, която пък прави снимка. 

Скритите, портативни камери могат да бъдат ползвани и днес на множество ключови места, на важни събития от национално значение, като например политически митинги без да бъдат засечени.

Богард отбелязва, че директора на самият шпионски музей Питър Ърнест, който от години работи за ЦРУ, е използвал една от тези камери.

Следва…

0 Response to "Десетте най-хитри шпионски джаджи, създавани някога - I"

Post a Comment