Десетте най-хитри вида шпионски джаджи, създавани някога – III


Третата част на нашият преглед на най-умно измислените шпионски джаджи, ни предлага две наистина доста интересни неща. И двете имат голяма историческа стойност, и двете са изиграли не една и две големи роли в своето съществуване. Единият вид дори полага началото на цяла област, в която се развива техниката и комуникацията. Дори и книги се пишат. А идва при нас още от времето на Цезар. За да стигне до емблематични художествени произведения, като „Шифъра на Леонардо”, например.

5. Шифриращ диск
Както може да се досетите, този вид шпионски джаджи, са имали голямо значение някога. Това е диск, с помощта на който някога управници и кралски особи са можели да предадат тайно своето послание на някой друг, без то да попадне в неподходящите ръце. При война например или пък при изпращането на тайно любовно писмо. Все пак хората едно време не са имали мобилни телефони и все се е намирал някой, който да убие гълъба за вечеря и да прочете посланието. Науката криптография тук играе голяма роля. За първи път е бил използван по време на Гражданската война в Щатите, когато е бил тайното оръжие на Конфедерацията.
Устройството се използва лесно: вътрешното колело се завърта, за да покаже буквите. M = G, P = J и т.н. Т.е. всяка една буква от латинската азбука отговаря на съвсем друга пак от същата азбука. Но както всяко нещо, което е използвано за по-голямо затруднение, и този диск не е било проблем да се ползва и на други езици. Така разбиването на кода, от някой който не знае дадения език става практически невъзможно.

4. Български чадър
Страхотни шпионски джаджи, които са и доста смъртоносни. Да, това е един типично български чадър, от онези, които не се сгъват и с които сигурно сте виждали дядо си да се разхожда по улиците на града преди 1989 година. Но точно този вид е модифициран да се превърне в оръжие. В горната му част, металното връхче, е кухо и в него може да се постави отрова. И само с едно натискане на копчето, което отваря чадъра, което копче обаче прави друго, жертвата пада мъртва. По този начин през 1978 година в Лондон е бил убит Георги Марков, дисидент, избягал от комунистическата тогава власт в България.

Следва…

0 Response to "Десетте най-хитри вида шпионски джаджи, създавани някога – III"

Post a Comment