Десетте най-хитри вида шпионски джаджи, създавани някога – II


Разходката ни из историята на шпионски джаджи ни води към следващите три вида, които са били емблематични за своето време. Историята, дори само по филмите, които гледаме, ни показва от колко голямо значение е бил шпионажа в онези времена, когато силите са си разпределяли блага и са водили война не само на един фронт.

8. Microdot Camera
Този вид шпионски джаджи може да намерите и днес. Разбира се не в точно този вид, а много по-усъвършенствани и точни. А самата технология на microdot камера е била разработена в далечните години от 60-те десетилетие на 20 век от разузнавателните сили на Източна Германия, известни под името HVA. Тя се характеризира с това, че прави снимки на документи и използва химичен метод, по който текста, сниман от нея се свива до размерите на точка. По този начин тайните агенти са можели да крият тайни съобщения пред погледа на всички и да ги предават един на други.

7. Обувки с предавател /подслушвател/ в токовете
През 60-те и 70-те, западни дипломати на посещение в Източна Европа са отказали да си купуват дрехи от там, а са искали да им доставят от Запада. В Румъния са използвали този вид подслушватели и шпионски джаджи в техните тайни служби, за да преследват хора, посредством този предавател. Този вид устройство е било открито съвсем случайно, след като в дадена стая детектор е отбелязал смущения, а след като всички хора са излезли, детектора не е отчел никакъв сигнал. 

6. Енигма – де/шифрираща машина
Много изписано и изговорено има за Енигма и нейните криптографски методи, които са решили не една и две битки през Втората Световна война. Тя е била притежание на Германия, и посредством нея, германците са криели своите съобщения от Съюзническите сили относно своите планове – къде и кога ще нападнат и др. На външен вид Енигма, която е била вид криптографска машина, разшифроваща тайни съобщения, не се е различавала от обикновена пишеща машина. Но за разлика от пишещите машини, нейните клавиши са били свързани с ротори, захранвани от електричество, което е изпращало специален удар. Съответното съобщение е било изпращано чрез морзов код, като на всеки удар е съответствал специален клавиш от Енигма и по този начин съобщението е можело да се дешифрира единствено с тази машина.

Следва…

0 Response to "Десетте най-хитри вида шпионски джаджи, създавани някога – II"

Post a Comment