Десетте най-хитри вида шпионски джаджи, създавани някога – IV


3. Камера-гълъб
Преди ерата на въздушната фотография снимки от въздуха пак са се правели, но не с какво да е, а с…гълъби. Един подобен екземпляр от древните шпионски джаджи е именно този гълъб, който естествено не е истински, заради изложбата, но по принцип камери са се прикрепяли на истински птици и са се нагласяли на автоматична снимка, която да бъде заснете, когато птицата лети над вражеската територия. Преди ерата на фотографията, птиците са разнасяли и важни съобщения. За снимки са се използвали през 50-те години на миналия век и заради своята голяма успеваемост, са били награждавани с медали за храброст.

2. Бръмбър-дънер на дърво
Тази шпионска джаджа е била използвана, за да се предават съобщения, посредством сигнал от вражеската територия на втора страна, и основно се е използвал през Студената война. Тогава в гориста местност близо до Москва, това чудо на тогавашната техника е било разположено и е предавало сигнал на американските сили. Захранвало се е директно от слънцето, което минимизира риска, точно в ключов момент захранването на батерия да свърши.

  1. Кучешко ако предавател
И първото място е за…кучешко ако. Да, точно така. Поне така изглежда. Защото разбира се това отново е шпионска джаджа, в която можело да се предават тайни съобщения без опасност вражеската страна да ги разкрие. Все пак кой би се ровил в…, та дори и от това да зависи националната сигурност?

0 Response to "Десетте най-хитри вида шпионски джаджи, създавани някога – IV"

Post a Comment