Кейлогър – една чудесна шпионска джаджа за всеки


Малка и много практична шпионска джаджа, която ще ви разкрие кой, кога и с кого си говори. Или най-малкото ще ви разкрие нечии пароли. Което от една гледна точка изобщо не е морално и коректно, но от друга страна понякога това може да е единствения начин, по който може да се достигне до нечии тайни.

Устройството представлява малък кейлогър с usb край, който може да се включи във всеки порт на компютъра. Естествено само usb. За най-добро функциониране е добре да бъде включено между клавиатурата и порта на компютъра и записва всеки натиснат клавиш.

Тази малка шпионска джаджа работи безпроблемно с всяка операционна система, която е налична, ето защо няма нужда от допълнително инсталиране на драйвери, които да подпомагат нейната работа.
Капацитетът на вградената памет 2 MB ви дава възможност да направите запис на над 500 000 натиснати клавиша.
Няма нужда от инсталирането на допълнителен софтуер.
Достъпът и управлението на устройството се осъществява с помощта на текстов редактор, като например, wordpad, notepad и т.н.

Десетте най-хитри вида шпионски джаджи, създавани някога – III


Третата част на нашият преглед на най-умно измислените шпионски джаджи, ни предлага две наистина доста интересни неща. И двете имат голяма историческа стойност, и двете са изиграли не една и две големи роли в своето съществуване. Единият вид дори полага началото на цяла област, в която се развива техниката и комуникацията. Дори и книги се пишат. А идва при нас още от времето на Цезар. За да стигне до емблематични художествени произведения, като „Шифъра на Леонардо”, например.

5. Шифриращ диск
Както може да се досетите, този вид шпионски джаджи, са имали голямо значение някога. Това е диск, с помощта на който някога управници и кралски особи са можели да предадат тайно своето послание на някой друг, без то да попадне в неподходящите ръце. При война например или пък при изпращането на тайно любовно писмо. Все пак хората едно време не са имали мобилни телефони и все се е намирал някой, който да убие гълъба за вечеря и да прочете посланието. Науката криптография тук играе голяма роля. За първи път е бил използван по време на Гражданската война в Щатите, когато е бил тайното оръжие на Конфедерацията.
Устройството се използва лесно: вътрешното колело се завърта, за да покаже буквите. M = G, P = J и т.н. Т.е. всяка една буква от латинската азбука отговаря на съвсем друга пак от същата азбука. Но както всяко нещо, което е използвано за по-голямо затруднение, и този диск не е било проблем да се ползва и на други езици. Така разбиването на кода, от някой който не знае дадения език става практически невъзможно.

4. Български чадър
Страхотни шпионски джаджи, които са и доста смъртоносни. Да, това е един типично български чадър, от онези, които не се сгъват и с които сигурно сте виждали дядо си да се разхожда по улиците на града преди 1989 година. Но точно този вид е модифициран да се превърне в оръжие. В горната му част, металното връхче, е кухо и в него може да се постави отрова. И само с едно натискане на копчето, което отваря чадъра, което копче обаче прави друго, жертвата пада мъртва. По този начин през 1978 година в Лондон е бил убит Георги Марков, дисидент, избягал от комунистическата тогава власт в България.

Следва…

Малки шпионски джаджи и не толкова шпионки – мини клавиатура

Макар и не съвсем от огромния арсенал на различните шпионски джаджи, но тази мини клавиатура е много полезна за всеки, на който му се налагат чести пътувания до една или друга точка на страната или дори света. Техниката с всяка изминала седмица или месец става все по-малка, като има за цел да внесе още повече удобство, комфорт и практичност на хората, които я използват ежедневно. Една такава техника може да е вашият компютър или телефон. И за да не се налага да си носите например целият лаптоп някъде, може да използвате един iPhone или таблет, заедно с тази мини клавиатура.

А може да я използвате и като шпионска джаджа, за да напишете нещо важно и тайно .Колкото и малка да ви се струва, тя е много удобна и изключително практична. Подходяща е за презентации, като разполагате и с лазерно фенерче, което да използвате като показалка. Мощността на излъчване позволява използването на разстояние до 10 метра от приемника. За затъмнени помещения клавиатурата има и подсветка. Разполага с вградена презареждаема литиево-йонна батерия. Размери: 150х57х12.5 мм.

Десетте най-хитри вида шпионски джаджи, създавани някога – II


Разходката ни из историята на шпионски джаджи ни води към следващите три вида, които са били емблематични за своето време. Историята, дори само по филмите, които гледаме, ни показва от колко голямо значение е бил шпионажа в онези времена, когато силите са си разпределяли блага и са водили война не само на един фронт.

8. Microdot Camera
Този вид шпионски джаджи може да намерите и днес. Разбира се не в точно този вид, а много по-усъвършенствани и точни. А самата технология на microdot камера е била разработена в далечните години от 60-те десетилетие на 20 век от разузнавателните сили на Източна Германия, известни под името HVA. Тя се характеризира с това, че прави снимки на документи и използва химичен метод, по който текста, сниман от нея се свива до размерите на точка. По този начин тайните агенти са можели да крият тайни съобщения пред погледа на всички и да ги предават един на други.

7. Обувки с предавател /подслушвател/ в токовете
През 60-те и 70-те, западни дипломати на посещение в Източна Европа са отказали да си купуват дрехи от там, а са искали да им доставят от Запада. В Румъния са използвали този вид подслушватели и шпионски джаджи в техните тайни служби, за да преследват хора, посредством този предавател. Този вид устройство е било открито съвсем случайно, след като в дадена стая детектор е отбелязал смущения, а след като всички хора са излезли, детектора не е отчел никакъв сигнал. 

6. Енигма – де/шифрираща машина
Много изписано и изговорено има за Енигма и нейните криптографски методи, които са решили не една и две битки през Втората Световна война. Тя е била притежание на Германия, и посредством нея, германците са криели своите съобщения от Съюзническите сили относно своите планове – къде и кога ще нападнат и др. На външен вид Енигма, която е била вид криптографска машина, разшифроваща тайни съобщения, не се е различавала от обикновена пишеща машина. Но за разлика от пишещите машини, нейните клавиши са били свързани с ротори, захранвани от електричество, което е изпращало специален удар. Съответното съобщение е било изпращано чрез морзов код, като на всеки удар е съответствал специален клавиш от Енигма и по този начин съобщението е можело да се дешифрира единствено с тази машина.

Следва…

Десетте най-хитри шпионски джаджи, създавани някога - I

„Светът на шпионажа не е отделен от останалия свят”, казва Томас Богард, историк в Националният музей на шпионското изкуство. Музеят представи своята изключителна експозиции, които впечатляват със своето историческо минало – шпионски джаджи, използвани от руските шпиони по време на Студената война и Втората световна война. Изложбата се провежда под егидата на ФВР.

И поради това, че шпионите живеят и работят навсякъде около нас /според многото филми с такава тематика, които сме гледали/, то трябва да сме запознати с обектите на тяхната работа, шпионски джаджи, средствата, с които са научавали тайни, недостижими за никой друг.

10. Червило-пистолет
Според уредника на музея за шпионаж, това е класика в шпионските среди от началото на миналия век. Пистолета е с дължина от едва 4.5 милиметра, и е умело замаскиран като дамско червило. Има възможност само за един изстрел, не може да се презарежда. Но както може и да се досетите сами, няма нужда от повторно презареждане, защото ако успеете да се доберете до своята жертва, опрете пистолета в слепоочието му или друго ключово място, и дръпнете спусъка, може да не се наложи да повтаряте. Открит е в агент на КГБ в средата на 60-те години на миналия век.

9. Скрита камера в палтото
Тази малка шпионска джаджа – камера, модел F-21 е използвана от КГБ през 70-те години на миналия век. Използвала се е монтирана под формата на копче, и е снимала от удобно място точно над джоба на връхната дреха на шпионина. За да се направи снимка или да се стартира записа, само е трябвало да се натисне кабела на клапата и фалшивото копче отваря лещата, която пък прави снимка. 

Скритите, портативни камери могат да бъдат ползвани и днес на множество ключови места, на важни събития от национално значение, като например политически митинги без да бъдат засечени.

Богард отбелязва, че директора на самият шпионски музей Питър Ърнест, който от години работи за ЦРУ, е използвал една от тези камери.

Следва…