Как да си направим сами шпионски джаджи?


Ако искате да занимавате детето с нещо интересно и необикновено, или пък на вас ви трябват някакви по-специални джаджи, а нямате под ръка излишна сума пари, то можете да си направите сами „домашни” шпионски джаджи. Как? Лесно е и много ефикасно. Нека да видим кои са най-често правените шпионски джаджи и у дома.

Комплект за отпечатъци

Всеки шпионин има нужда от такъв комплект. Всичко, което ви трябва, за да направите един елементарен комплект за отпечатъци е малко цветен тебешир, царевично нишесте, тиксо и четка за грим или сенки. След това настъргвате тебешира и го смесвате с равна част от царевичното нишесте. После само трябва да сипете малко от сместа върху предполагаемото място, на което има отпечатъци от пръсти и да разнесете внимателно с четката. Прахта от тебешира и нишестето ще полепнат по мястото, където има отпечатък, заради естествената мазнина, която притежава кожата. След това може да снемете отпечатъка като залепите отгоре едно парче тиксо.

Очила за обратно виждане

Един шпионин винаги трябва да пази гърба си. Това означава да знае кой го следи, кой го наблюдава и др. Но не може просто да се обърнете и да се огледате, трябва да стане тайно, за да не разбере този, който ви следи, че сте го разкрили. Ето защо може да си направите очила с обратно виждане. Какво ви трябва? Просто едни слънчеви очила, бързо съхнещо лепило, от типа „Капчица” и едно малко огледалце. Огледалцето трябва да е по-малко от стъклото на очилата. Изпълнението на това начинание е много просто. Само трябва да сложите малко от лепилото на задната страна на огледалцето и да го залепите от вътрешната страна на дясното стъкло, като гледате да е в най-дясната му част.

Невидимо мастило

На шпионите им се налага да пишат тайни съобщения. Но за целта не бива никой да ги намира. Затова са и тайни. Ето две ефективни рецепти, с които може да си направите чудесно невидимо мастило, като част от „домашните” шпионски джаджи. Първият е с лимонов сок. Може да не ви се вярва, но с него може да напишете нещо тайно, след което може и да го прочетете, но ако знаете как. Използвайте малка четка, за да напишете, каквото искате на лист хартия. След това, за да го прочетете трябва само да подържите листа над светлина – електрическа крушка или свещ. Но крушката ще свърши чудесна работа. Имайте предвид, че флуорисцентните лампи не вършат работа. Ако имате точно от тях в дома си, то може да ползвате сешоар или пък да нагреете за малко листа във фурната, но на най-ниската степен.
Друг начин за получаване на невидимо мастило е винен оцет. Отново го нанасяте като лимоновия сок, но тук топлината няма да ви помогне, за да я проявите написаното. Ще трябва да се направите на химик, тъй като ви трябва химическа реакции. За целта вземете малко червено цвекло и го сварете в малко вода. След това водата от цвеклото, която става червена, се нанася с четка на листа хартия и написаното се появява в червено.